Mangal Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

21-06-2022 15:35
Mangal Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Mangalı nasıl yakacağımızı öğrendik. Şimdi birkaç önemli hususla mangal yapmanın olmazsa olmazlarından, püf noktalarından bahsedelim.

Organize olun

Mangal işlemine başlamadan önce kömürünüz, çıranız, Aniva mangalınız, et ve sebzeleriniz önceden hazırlanmış olmalıdır.

 

Kömür miktarını baştan iyi ayarlayın

Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzeyden sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdır. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan bu kuralı uygulayın ve kömür miktarını bol tutun.

 

Yüksek ısıya ulaşmadan pişirmeye başlamayın

Mangal ızgarası, ’yüksek ısı’ ile pişirme yöntemidir. Eti, ön­ce yüksek ısıda bir müddet pişirerek, yüzeyinin pıhtılaşmasını sağlayıp böylece bünyedeki yayı­labilir su ve tatların dışa çıkmasını engellemek gereklidir. Ayrıca kömürün aromasının yiyeceklere geçebilmesi ve aynı zamanda da et ve sebzelerin üzerinde ızgara izleri bırakabilmeniz için ısının yüksek olması gerekir. Kömürlerin üzerini ince bir kül tabakası kaplayıp, içlerinden kor ateş göründüğünde, doğru ısıya ulaşılmıştır. Ayrıca şu testi de yapabilirsiniz: Elinizi ızgara telinin duracağı yükseklikte ateşe yaklaştırın. Eğer elinizi en fazla iki saniye orada tutabiliyorsanız, ateş yüksek ısıya ulaşmış demektir.

 

Etin tazeliğine özen gösterin

Kesimden hemen sonra et sert olur. Bu sertlik birkaç saat sürer. Bu sertlik sığırlarda 20 saat civarı, koyunlarda ise 12 saat devam eder ve daha sonra yavaş yavaş yumuşama başlar. Bu süre yazın daha kısa, kışın daha uzun olabilir. Dolapta  +1 ile +3°C’ de bir hafta saklandığında, daha iyi ol­gunlaşarak, etin lezzeti ve yumuşaklığı (sığırlar için) artar. Koyun ve kuzuların olgunlaşma süre­si 3 gündür. Eğer, daha fazla bekletilirse, et da­ha çok yumuşar, ama tadı ve rengi değişebilir.

 

Izgaranızı temiz tutun

Özellikle korona günlerinde temizlik artık daha önemli. Mangal yaparken aksesuarlardan yararlanmak, mangal temizliğine özen göstermek önemli.

Eğer ızgara teliniz kirli ise, pişireceğiniz yiyecekler tele yapışacaktır. O nedenle ızgara telini/demirini mangal partisi bittikten sonra mümkünse tel bir fırçayla kazıyıp, yıkayıp kaldırmak gerekir. Aynı zamanda da pişirmeye başlamadan önce tekrar yıkayıp kuruladıktan sonra mangalın üzerine koymalısınız.

 
 Etlerinizi çatal batırarak çevirmeyin

Özellikle biftek, bonfile ve pirzolaları maşa kullanarak çevirin. Zira eğer etlere çatal batırarak çevirirseniz, çatalın açacağı deliklerden etin içindeki lezzetli su dışarı akar ve siz lezzetsiz, kurumuş bir et ya da tavuk yemek zorunda kalırsınız. Ayrıca ateşin üstüne et pişirilerken,sık sık çevrilmemelidir,1 er kere çevirmek yeterlidir.Çok pişirmek etin suyunu kaybetmesine ve kurumasına neden olur

 

Etleriniz pişerken üzerlerine yağ veya sos sürün

Et ya da tavuğun daha farklı bir lezzet vermesi için farklı karışımlarla bunları marine etmek gerekir. Etler pişerken bunlara arada sırada bir fırça kullanarak üzerlerine marine karışımından sürmek gerekir. Zeytinyağı, dövülmüş sarmısak ve sirkeyi karıştırarak hazırlayacağınız bir ’yağlama’ karışımı da hem etlerinizi ve balıklarınızı yağlamak için, hem de harika bir lezzet katmak için idealdir

 

Kalın etleri kapak kapalı olarak pişirin

Biftek ya da bonfilelerinizi kalın olarak yemeyi seviyorsanız ya da bütün bir piliç pişirecekseniz, o zaman mangalda ’dolaylı’ (indirect) pişirme yöntemi ile pişirmeniz daha iyi netice verir. Bu yöntemde kömürler mangalın iki yanında oluyor, ızgara teli ise tam ortada. Yani kömürlerin ısısı yiyeceklere alttan ve doğrudan gelmiyor, yanlardan dolaylı olarak geliyor. Bu yöntemle kalın etleri pişirmek istediğinizde, mangalın kapağını kapalı olarak pişirmelisiniz. PRTK Mangal ve Cosa BBQ bu işlem için uygundur. Kapağı her açışınızda pişirme sürenize 5-10 dakika daha ekleneceğini unutmamalısınız.

 

Etleri piştikten sonra birkaç dakika dinlendirin

Pişme sırasında etlerin suları etin orta yerinde toplanır. Bunları kesme tahtası üzerinde bir-iki dakika dinlendirdikten sonra servis yaparsanız, bu suların etin tüm iç dokularına yeniden dağılmış olmalarını sağlarsınız ki bu da lezzeti ziyadesiyle artırır.

 

Mevzinizi hiçbir zaman terk etmeyin

Mangal tekniği en kolay pişirme tekniklerinden biridir. Ama buna rağmen sürekli bir dikkat gerektirir. Bu hem pişen malzemenin lezzeti ve doğru pişmesi, hem de olası bir tehlikenin önlenmesi içindir. O nedenle mangal işine başladıktan sonra mangalın başından mümkünse ayrılmayın.

COSA BBQ
PRTK BBQ

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.