Aynur Ayhan ile Mangal Sektörü ve Ülke Gündemi Üzerine

21-06-2022 15:12
Aynur Ayhan ile Mangal Sektörü ve Ülke Gündemi Üzerine
1-Kısaca kendinizden ve Aniva’dan bahseder misiniz?

Aniva Ev ürünleri aslında 2009 krizinde doğan bir firma, biliyorsunuz ki krizin diğer bir adı da fırsattır. Ayhan Metal olarak biz de 2008-2009 krizinde çok etkilenmiştik. Kriz dönemlerinde düşünmeye fırsat bulamadığınız, yapmak isteyip de yapamadığınız şeyleri daha çok yapmaya ve düşünmeye başlıyorsunuz. Elimizde ne var diye baktığımız zaman makinelerimiz, hammaddemiz ve iş yapma kabiliyetimizin var olduğunu gördük.

İlk ürün tasarımımız çift taraflı tavalardı. Önceden de çift taraflı tost tavaları yok muydu vardı ama saklanır, görmek istenmez hatta kenara atılan mutfak gereci muamelesi yapılırdı. Çocukluğumuzda çok sevdiğimiz tost lezzeti için tost, gençler için pankek ve balık seveler için hamsi tavalarını daha şık ve pratik tasarımla sürekli kullanılabilir hale getirdik. Pazarlarda satılanlar kaplamasız ya da düşük kalite kaplamalı olduklarından dolayı gıda teması açısından riskli ürünler. Biz en başta hammaddemizin gıda temasına uygunluğundan başlayarak, yanmaz yapışmaz kaplaması ve ergonomik sapları ile bir nevi modernize ettik ve yeni bir ürün ailesi yarattık.

Çift taraflı tavaları çok kaliteli üretince rekabetçi fiyat konusunda Çin ile yarışamasak da yeni ürünlere yöneldik.
Biz hafta sonları hatta havaların iyi olduğu her gün barbekü yapan bir aileydik. BBQ sık kullanınca daha önce kendi ihtiyacımıza yönelik BBQ’lar zaten imal etmiştik. Sürekli şöyle olsa, böyle olsa derken dışarıdaki kullanıcıya yönelik eksikleri tamamlayıcı tasarımdan yola çıkarak Prtk Mangal’ı yaptık. PRTK Mangal daha bireysel ve outdoor aktivitelerine uygun olmakla beraber daha kalabalık aileler için bahçe ve teraslarda kullanılmak üzere kişisel deneyimlemelere uygun COSA’yı tasarladık. Uzun ayaklı COSA daha sosyalleşme, hafta sonu parti ve etkinliklerine uygunken kısa ayaklı model bizim coğrafyada ızgara yaparken yanına oturup ahşap tablasını masa olarak kullanabileceğiniz bir model.


 

2-Aniva’nın sektörde duruşu ve söylemleri nelerdir?

Tüm ürünlerimizde dikkat ettiğimiz esas nokta, dünyadaki kaynaklarımızın sınırlı olduğunu bildiğimizden kullanıp atmaktansa hızlı tüketime karşı yarınlarımızı düşünerek kalıcı, uzun ömürlü, bizimle yaşayan ve yaşanmışlığı olan ürünler tasarlamaktı.

Günümüzde mutfaklar ufaldı, aileler küçüldü, aile aktiviteleri ve sosyal hobiler değişti. Çalışan kadın kesimi arttı ve mutfakta daha pratik ekipmanlar aranır oldu. Bizde ihtiyaçlara çözümsel yaklaşım göstererek tasarım ürünler ile hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz.
İlk yaptığımız tavalar ile çocukluğumuzda annelerimizin yaptığı lezzetli tostları şimdiki çocukların da deneyimlemesini istedik. Böylece çift taraflı tavaları daha modernize ederek, yeni teknoloji ve trendlerle birleştirerek yeni bir ruh kattık.

Barbekülerin farklı özelliklerinin olmaları ürünleri her daim kullanmanıza fırsat tanıyor. Sadece et pişirip sonra kaldırıp bir kenara koymaktan ziyade farklı ihtiyaçlara cevap veriyorlar. Hem şık hem de dekoratif ürünler.

3-Aniva’nın yakın ve uzun vadedeki hedefleri nelerdir?

Her girişimci gibi bize de başta Aniva’da daha hızlı koşacağımızı tahmin ederken gerek ülkenin şartları gerek üretim odaklı olmaktan dolayı marketing öncelikli süreçlere geçmemiz sancı oldu ve zaman aldı. Son bir senedir stratejimizi değiştirerek, online satış ve dijital ortama daha önem vermeye başladık. Corona günlerinde bu konuda çok doğru karar verdiğimizi anlıyoruz. Küresel lojistik şirketlerinin de Türkiye’ye gelmesiyle birlikte farklı çalışma dinamikleri oluşmaya başladı. Dünyanın her yerine online teslimat yapma kabiliyetimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

Aynı zamanda bundan sonraki süreçlerde daha çok etkileşimde kalarak, daha çok bilgi paylaşarak, Türk mangal kültürü ve farklı kültürlerdeki barbekü alışkanlıklarını sizlerle paylaşarak ilerleyeceğiz.


 

4-Türkiye’de ve dünyada mangal sektörünü nasıl tanımlar, yorumlarsınız?

Türkiye’de mangal üretiyorum dediğinde kimse bakmıyor ama Türkiye’de tasarım BBQ üretiyorum dediğinde size daha farklı gözle bakıyorlar. Hafta sonu eğer pikniğe gidiyorsanız genellikle evde çok sevdiğiniz mangal varsa yanınızda götürürsünüz ama yoksa giderken ya kasaptan ya da nalburdan kullan at mangallar alınır. Çünkü ülkemizde mangal sadece eti pişirmek ve yemek üzerine kurulu, oysaki yurtdışında bu bir keyif, bir etkinlik, bir sosyal aktivite aracı olarak görülüyor. BBQ severler eti nasıl pişirdiklerine, nasıl farklı marineler yaptıklarına, pişirme süresine, hava şartlarına, sıcaklığın dağılımına kadar uzmanlık edinebiliyorlar. Barbeküde deneyim bireysel tecrübe alanına giriyor. Türkiye’de et fiyatlarının pahalı olması, yurtdışındaki et çeşitliliği gibi faktörler de farklı alışkanlıkları beraberinde getiriyor. O yüzden bizim kültürümüz dünyadaki barbekü kültüründen tamamen ayrışıyor diyebiliriz.

Aynı zamanda farklı etkenler de sektörün gidişatını etkiliyor. Geçmişte mesela kene olayından dolayı çıplak ayakla çime basmaya korkar olmuşken, çıkıp çayırda çimende mangal yapmak hepimizin korkulu rüyası haline gelmişti.

Bir de Türkler küllenmiş kömürde ızgarayı sever. Alevde pişirmeyiz ama Amerikalılar alevde pişirir, adeta eti yakma derecesine getirir. Amerika’da kömür et ızgara mesafeleri daha yüksektir. Bizde daha kısadır. Çok kişi bilmemekle beraber barbeküde DIN standardı vardır ve bizim barbekülerimiz bu standartlara uygundur.



5-Son olarak corona günleri nasıl geçiyor, bu dönemde barbekü yapma imkânı var mı sizce?

Corona günleri evde geçiyor, özellikle hafta sonları sokağa çıkma yasağında, çekirdek ailemiz ile barbekü aktivitesi yapıyoruz. Bu dönemde birliktelik hissiyatı çok önemli.

Corona günlerinde evlerimize kapanmış daha bireysel haldeyken balkonunuzda dahi rahatlıkla kullanabileceğiniz PRTK Mangal ile masanızda ailece ızgara yapıp yiyebilir, keyifli anların paylaşımı ile güzel hatıralar biriktirebilirsiniz. Tabii daha kalabalık aileler için bahçe ve teraslarda kullanıma uygun olan COSA BBQ’yi de tavsiye ederim.

COSA BBQ

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.